Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Як правильно вживати мате

Як правило, європейці заварюють мате, як чай — в заварювальному чайнику і п'ють з чашки. Я, звичайно, сумніваюся, що при такому способі пиття відразу всі корисні властивості мате втрачаються, але, тим не менш, древні індіанці вважали, що заварюючи мате таким чином, ви вбиваєте окропом душу мате і порозбивали всі корисні компоненти. І як наслідок, втрачається її сила і цінність. 

 До речі, мате якого роду? Чай — чоловічого, ось молоко — середнього, а мате ... жіночого. Справа в тому, що за переказами індіанців племені гуарані (які першими стали вживати листя і пагони чагарнику Yerba Mate ще 9 тис. років тому) вважається, що мате — це прекрасна дівчина, яку бог Віракочі перетворив на вічнозелене деревце, щоб люди жили на землі довго і щасливо, користуючись цим цілющим напоєм.

Для того щоб зберегти всі цілющі властивості цього напою, насамперед, необхідно дотримуватися церемонію матепітія, тобто правильно заварювати і пити мате не з чашки, а зі спеціально призначеної для цього посуду — калабаса і бомбілью. 

Калабас бувають дерев'яними, кістяними, скляними, керамічними, пластиковими, металевими, але кращими з них вважаються гарбузові, т.к. вони забезпечують оптимальний температурний режим заварювання і зберігають смакові характеристики мате.

 Бомбілья — це злегка вигнута трубочка, у верхній частині якої знаходиться мундштук, а в нижній частині вставлений спеціальний фільтр. Вони теж виготовляються з різноманітних матеріалів, але для гарбузового калабаса найкраще підійде бамбукова бомбілья.