Турка

Турка, вона ж джезва, вона ж іврік - посудина на ручці зі злегка завужені горлом, використовуваний для приготування кави одним з найдавніших способів, що дожили до наших днів. У турків готують каву по-східному, з насиченим смаком і ароматом. При закипанні води утворюється пінна пробка, яка блокує горлечко турки і не дає випаруватися аромату. Після приготування кави в турці його не проціджують, він зберігає в первозданному вигляді всі речовини, які містилися в обсмажених кавових зернах. Те, що вода в турці досягає температури кипіння, є недоліком цього старого як світ методу. Турка - металевий або керамічну посудину з довгою ручкою, вузькою шийкою і широким дном. Розміри турки не обмежені, проте форма завжди залишається незмінною. Стінки судини з естетичних міркувань часто прикрашають різними рельєфними зображеннями. Але для приготування кави по-східному значення має розмір турки і матеріал, з якого виготовлений посудину. Найбільш близький до ідеалу каву по-східному готується в мідній турці з срібним покриттям усередині. Хороший кави ви отримаєте, заваривши його в турці з латуні, алюмінію, мельхіору та інших сплавів. Загальноприйнятого розміру для цього посуду не існує, але ви завжди знайдете цифру на денці турки, скільки чашок кави в ній можна заварити. Кава по-турецьки сьогодні можна з легкістю приготувати за допомогою піддону з піском, який підігрівається електричними елементами (ТЕНами). Кава на піску прогрівається з усіх боків, менше горить і виходить швидше