Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Кавомолка

Кавомолка

Справжні кавомани абсолютно єдині в думці, що найсмачніша кава виходить з тільки що змелених зерен в ручної механічної млині, так як при повільному помелі зерна не нагріваються так сильно як в електричній кавомолці і не перепалюють. 

Млин для помелу кави або ручна кавомолка складається з двох жорен, один з яких жорстко закріплений, а інший обертається за допомогою ручки. Ступінь помелу в млині може регулюватися за допомогою спеціального гвинта, який змінює відстань між жорнами. Для більш тонкого помелу гвинт повинен бути закручений сильніше, щоб відстань між жорнами було менше і навпаки. Зерна кави в млин засипають через лійку між двома жорнами. 

Існує два типу ручних кавомолок: європейські і східні. Європейські ручні кавомолки мають форму куба з невеликим висувається шухлядкою, для тільки що помелену каву. У європейській кавомолки є істотна незручність - їх нерухома частина - дерев'яний короб - погано фіксується у вільній руці. Таким чином, при тонкому помелі кавомолка через велику зусилля зазвичай повзає по столу. Для усунення даного незручності європейські ручні кавомолки іноді кріплять до нерухомих поверхнях - стінах або столах. Східні кавомолки мають форму циліндра. Його зручно фіксувати в руці. При використанні якісних жорен, такі кавомолки дозволяють досягти дуже рівного і тонкого помелу. У класичних турецьких кавомолках ручка доладна. Вона крім свого основного призначення, виконує функцію гайкового ключа, який служить для регулювання помелу і розбирання кавомолки для чищення. Ручка, як правило, забирається всередину кавомолки.

Існує два класи електричних кавомолок, які різняться між собою за якістю виробленого продукту - побутові та професійні. 

Більш якісний помел з однорідними гранулами однакового розміру і форми ми отримав на професійних кавомолках. Професійні кавомолки діляться на моделі з конічними і плоскопараллельнимі жорнами. Більш дорогі кавомолки з конічними жорнами володіють високою продуктивністю, перемелюють від 20 до 73 кг на годину, тоді як продуктивність кавомолок з плоскопараллельнимі жорнами становить лише 3 - 9 кг зерен на годину, ці апарати більш низької вартості.  

 У побутових електричних кавомолках замість жорен використовуються ножі, які працюють за принципом міксера. Зерна кави в них мелятся за допомогою швидко обертового ножа-пропелера. Побутова електрична кавомолка складається з відсіку з електродвигуном (зазвичай УКД) і чаші для помелу зерен кави з ножем-насадкою, закріпленої на дні. У чашу засипають зерна і розмелюють їх у залежності від необхідного ступеня помолу. Побутові електричні кавомолки використовують тільки в домашніх умовах, так як вони малопотужні, не забезпечують рівномірності помелу і перепалюють частина зерен. Так як частинки старого кави окислюються і псують смак нової порції кави кавомолку слід завжди тримати у чистоті незалежно від її типу.