Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Як вибирати колабас

Для початку краще купувати недорогий калабас - для того, щоб навчитися на досвіді чистити і використовувати його. Мате за традицією необхідно пити з того калабаса, який по-справжньому вам подобається - якщо сумніваєтеся у виборі, значить цей калабас не для вас. Також існує рекомендація мати один калабас для кожного типу заварки. Для «солодкого» мате, коли додаєте мед або цукор або фруктозу, для класичного або з добавками - окремий калабас. Запах і присмак напою від попередньої заварки можуть залишитися в калабас і перетворити смак завареного за іншим рецептом мате.

Матеріал. Калабас роблять із самих різних материлов - дерева, кераміки, металу, гарбуза і т. д. Досвідчені любителі матепітія рекомендують гарбузовий калабас, бо він використовується традиційно і додає мате особливий специфічний смак. Існує думка, що дерев'яний калабас надає напою додаткову корисність. Не рекомендують керамічні - "неживі" калабас.

 Внутрішня поверхня. Якщо при покупці ви побачите, що білою кірки всередині калабаса немає - він вже кимось використовувався. Якщо біля металевого кільця біла кірка трохи відстає - нічого страшного, ви все одно її зчистите при "пожвавлення" калабаса.

Металеве кільце. При покупці необхідно стежити, щоб металеве кільце зверху не рухалося. Калабас без кільця купувати не рекомендують - це сильно скорочує термін їх служби, гарбуз швидко дає тріщину. У місці установки кільця гарбуз може трохи текти - це не дуже добре, але прийнятно.

 Розмір. Часто калабас бувають зовсім маленькими (нехай картинки вас не обдурять при покупці в Інтернеті). Вибирайте для початку калабас середнього розміру (щоб трохи уміщався в двох руках по обхвату з двох сторін) - інакше його доведеться занадто часто заварювати. А з часом ви самі зрозумієте, який розмір калабаса вам найбільше підходить - це індивідуально. 

 . Калабас ні в якому разі не повинен текти - крім місця, де встановлено кільце. При покупці калабаса це перевірити нереально, але якщо при пожвавленні або використанні в перші кілька тижнів це сталося, подумайте, чи не пошкодили ви калабас при пожвавленні. Якщо впевнені, що немає - значить це бракований калабас і його необхідно поміняти. 

 Калабас повинен вам подобається. Питя мате - це стародавня церемонія і згідно їй, пити цей напій слід повністю розслабленим і в повній гармонії. Калабас і бомбілья, обстановка і сам мате повинні відповідати вашим уявленням про ідеальність і гармонію.