Секрети приготування чаю

Приготування чаю – це мистецтво, і відноситися до цього процесу слід зі всією серйозністю. У приготуванні чаю є декілька нюансів, знання яких допоможе Вам приготувати цей ароматний напій. Найсмачніший чай виходить, коли він заварений у фаянсовому, а особливо у фарфоровому чайнику. Річ у тому, що вони здатні відразу ж і рівномірно нагрітися, а це особливо важливо для заварювання.
1) Підігрійте чайник для заварки, обдавши його 3-4 рази кип’ятком. Холодний заварювальний чайник відразу знизить температуру гарячої води, яку ви заллєте, градусів на 10-20 і погіршить заварювання. 2) Засипте заварку з розрахунком 3 грами ( повна чайна ложка) на порцію (200 мл) сухой чай не заливайте водою відразу, дайте йому протягом декількох секунд набубнявіти.
3) Чорний чай, фруктові, трав’яні суміші і ройбуш слід заварювати кип’ятком (температура 95 С), зелений і червоний чай заварюється при температурі води 85 С, білий і жовтий чай – 70 С. Слід запам’ятати, що при заварюванні кип’ятком зелений, білий, жовтий чай і мате втрачають свої корисні і ароматичні властивості і набувають гіркого смаку.
4) Води заливається тільки половина (для чорного чаю), третю частину, або чверть (зелений чай) від передбаченої кількості води. Чайник відразу ж закривається кришечкою і весь цілком накривається льняною серветкою, щоб з нього не так швидко випаровувалися пахучі речовини.
5) Приготований чай залиште наполягати 3-7 хвилин, залежно від жорсткості води і величини листя чаю.
6) Коли чорний чай настоюватиметься, в чайник влийте тільки що закипілої води, залишивши 1 сантиметр до верху. Так роблять для того, щоб вода в чайнику у весь час настоювання, була однаково гаряча. Це особливо важливо! При заварюванні зеленого чаю вже через 3-4 хвилини вливають додатково киплячої води до 3/4 чайника, а через ще 2 хвилини, – до верху, залишаючи близько 1 сантиметра.
7) Відомо, що елітний білий, зелений, жовтий чай, який, мабуть, і має на увазі повчання, заварюються від 30 секунд до двох хвилин. Для якісного норма – 3-5 хвилин, а якщо чай дуже невдалий, то 10-12. На третій-четвертій хвилині заварювання чай віддає максимум ефірних масел, тобто найбільш ароматний. Кофеїн активно екстрагується в чайний настій не відразу, а через 3-5 хвилин після початку заварювання. Посилена пігментація (фарбування настою) відбувається через 8-10 хвилин. Після 10 хвилин в настій виходять такі фракції, які погіршують якість чаю, псують його смак, додають чаю гіркоту.