Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Чай

Японський спосіб заварювання чаю

Що ж до зеленого чаю, то в більшості випадків японці перед заварюванням їх спочатку розтирають в порошок в спеціальних фарфорових ступках, а потім заливають кип'ятком у фарфорових, заздалегідь зігрітих кулястих чайниках місткістю 0,5-1л. Сухі чайники прогрівають на спеціальних жаровнях в струмі гарячого повітря або в баддях з гарячою водою і нагрівають рівномірно всю поверхню (а не тільки дно) до температури вище 50°С, але не вище 60°С. Тому ручки японських чайників або роблять цілком бамбуковими, або обплітають очеретом, щоб від них не можна було обпектися. Норма закладки чаю в середньому – 1 чайна ложка порошку чаю на 200г води, іноді дещо більше. Важливою особливістю японського способу є те, що не тільки чайник, але і саму воду для заварювання чаю доводять до температури не вище 60°С. Для отримання такої точної температури і для підтримки її використовують особливі жаровні, що поволі нагріваються. Час заварювання при цьому не виходить за межі 2-4 хвилин, що гарантує збереження в напої максимальний аромат, хоча і не забезпечує, враховуючи температуру води, повного екстрагування чаю. Проте саме присутність в чаї аромату японці надають вирішальне значення. Цей чай у вигляді вельми малоінтенсивною за кольором блідо-зеленій рідині наливають в маленькі чашки місткістю приблизно 30-50г і п'ють без цукру або інших домішок крихітними глотками і дуже поволі. Декілька чашок випивають до їжі (сніданку, обіду, вечері) і декілька чашок – після їжі. Зазвичай цим чаєм запивають рис, і він є неодмінним елементом будь-якої трапези, особливо обідньої.