Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Чай

Як вибрати найкраще мате

Останнім часом в нашій країні зростає популярність йерба мате. У зв'язку з цим в спеціалізованих магазинах представлена ​​величезна кількість різних марок мате, що відрізняються сортами, якістю і країною-виробником. Як зорієнтуватися і вибрати якісний і відповідний вам мате?

Першим ділом при виборі мате потрібно визначити країну-виробника сировини. Мате роблять у трьох країнах - Парагваї, Бразилії та Аргентині. Країна-виробник разом з позначенням якості вказується на пачці. Більшу частину мате виробляє Аргентина, - велика кількість сортів і марок мате з різним рівнем якості, від середнього до високого. Якість сировини визначається методом виробництва мате. Справжній аргентинський мате на українському ринку представлений в пачках по 1кг, 0,5 кг, 0,25 кг, упакованих безпосередньо в Аргентині (торгові марки «Valle Verde», «La Hoja», «Don Lucas», «Palermo», «Andresito», «Rios Organica», «AURA», «La Rubia», «Insignia», «Rosamonte», «Pipore»). Серед аргентинських марок цінується мате, вирощений в провінції Міссіонес (Misiones) - вироблений згідно стародавнім традиціям, зібраний без використання дефоліантів, з найбільш повно збереженими корисними властивостями йерба мату. Пачки з таким мате позначені написами «ORIGEN MISIONES», «YERBA MATE MISIONERA», «Elaborada y envasada en ORIGEN» або «Elaborada y estaccionada en ORIGEN». Найбільш якісним є органічний мате, що має сертифікат ORGANICO, для отримання якого мате повинен збиратися з рослини не частіше ніж раз на 2-3 роки, і тільки з дикорослих дерев. Крім того при зборі і сушці йерба мату повинен використовуватися тільки ручна праця, після чого він витримується мінімум 2 роки. Сертифікат ORGANICO може видаватися на кожен окремий урожай, із записом загальної кількості мате - після досконалого дослідження грунту, якості сировини і змісту корисних речовин, що гарантують високу якість. На Україні таже представлено сировину, заготовлену промисловим способом і завезене з Європи (торгові марки "Nadin", "Форсман", "Union", "Taragui", "Amanda", "Cruz de Malta", "Cachamai", "Aguantadora", "Natura") - цей мате дешевше і не такої високої якості, як вироблений класичним способом. Разважний мате в чайних крамницях, як правило, імпортується з Європи і нагадує справжній мате лише смаком, так як не містить "пилу" і гілок мате, які містять велику частину вітамінів і алкалоїдів, коториемі славиться напій.

Після визначення країни-виробника мате необхідно подивитися термін його придатності. Після закінчення терміну придатності смак мате сильно змінюється: може з'явитися неприємна гіркота, або терпкий смак, і в самій пилу створюється відчуття наявності якихось сторонніх смаків.

Зверніть увагу на те, чи є якісь особливі написи на пачці мате, наприклад: «елітний мате» або «органік», а може навіть вказівка ​​на те, з яких дерев зібрані листя (наприклад, з дерев старше 4 років і т . п.). Якщо є такі написи, то якість говорить за себе. Часто за якістю упаковки можна судити про якість самого мате. Чим простіше написи, кольори, якість паперу - тим нижче ціна і якість. Якщо це картонна пачка з фольгою або мішковина - мате більш високої якості.