Колабас

Калабас (мате, Кульчий) - ємність для заварювання і пиття мате. Калабас є поширеним в країнах Південної Америки кухонним посудиною для зберігання сипучих і різних рідин. Виготовляється з гарбуза Lagenaria vulgaris. Так вже пішло, що висушена гарбуз - посудина для пиття мате. Але використовують і калабас з інших матеріалів - вирізують з дерева або виплавляють з срібла. Форма калабаса різна. Для зручності загострюють низ у деяких судин, це такий собі похідний варіант (зручно фіксувати у землі). Інший варіант форми згладжений низ або з додаванням ніжки - для додання стійкості на плоскій поверхні. Зовні калабас покритий візерунками, більш дорогі версії оправлено сріблом або шкірою. Немає певного обсягу калабаса. Для однієї людини підійде посудину об'ємом від 0,3-0,5 л., Для колективного вживання мате використовують гарбузові калабас об'ємом близько 1 літра. Чому вибрали саме гарбуз для великої калабас? Гарбуз забезпечує необхідний для правильного заварювання мате температурний режим і найбільш ефективно зберігає смакові якості мате. Але за цими матейнимі гарбузами необхідний ретельний догляд: після кожного вживання мате гарбуза необхідно чистити, відмивати і насухо висушувати. Сам гарбузовий калабас дуже вимогливий до місця зберігання. Це має бути сухе, чисте темне місце, якщо ці умови не виконуються, гарбуз швидко пропадає.

Калабас повинен використовуватися регулярно. Якщо він не використовується досить тривалий час - він частково втрачає свої необхідні властивості. Його потрібно підготувати для подальшого використання, для цього калабас повністю засипають сухою масою мате і заливають окропом. Цю «реанімованого суміш» наполягають не менше 2 днів. Потім суміш видаляють, а калабас гарненько споліскується. Ці дії виконуються для видалення сторонніх запахів, які скупчилися за час простою і для того, щоб пори в стінках посудини закрилися.