Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Американо

Американо – кава еспрессо, додатково розбавлена водою. Свою назву напій отримав завдяки величезній популярності в Америці і серед американців. Існує версія, що „американо” – зневажлива назва „не справжнього” еспрессо, придумана італійцями, щоб підкреслити поганий смак американців в сфері кави.Правдоподібне пояснення назви – це використання слова „американо” італійцями в якості образи чи приниження американців, які віддають перевагу традиційній американській фільтр-каві а не благородному італійському еспрессо. Під час Другої Світової американські солдати в Італії в кожному барі шукали „чашку Джо” (сленгове слово, яке часто використовується в США для назви кави), до якої вони привикли вдома. Місцеві бариста пробували приготувати на еспрессо-кавомашині напій, який би відповідав їх сподіванням, і таким чином винайшли зовсім новий, дуже популярний сьогодні напій. Характерно, що в самих Сполучених Штатах напій американо не був відомим до появи сітки кафе Старбакс (Starbucks) в 1990-их роках.

Кава американо – це класичний експрессо, в який додається гаряча вода. На відміну від іншого кавового напою, лунго, в американо додаткова вода не проходить через кавову гущу, а доливається в уже готовий напій. При приготуванні американо, щоб уникнути попадання в чашку гірких речовин, необхідно зварити класичний доппіо еспрессо з 14-16 г кави і 100-120 мл води, не проварюючи кави в машині довше 20-25 секунд! Доппіо розбавляється водою, нагрітою до 92°C в співвідношенні близько 1:1. Найпопулярніший спосіб подачі американо: гарячу воду в склянці (чи бокалі) приносять окремо від еспрессо. Таким чином, кожна людина вирішує яким способом і в якій пропорції вона буде розбавляти свою каву.

Існує два види американо: 

  •  американська кава, яка готується у фільтровій кавоварці (об′єм 220мл, температура 85°С); 
  • європейська американо, або еспрессо з додаванням окропу (об′єм 120мл, температура 84-92°C);
В першому випадку вміст кофеїну в чашці американо буде значно вищим, ніж в стандартній порції еспрессо. В другому випадку він буде таким самим, проте концентрація кофеїну значно знизиться.

Дуже часто в вітчизняних кав’ярнях і барах подають кавовий напій, приготовлений за рахунок збільшення часу екстракції кави в кавомашинах (час проливу не 25 секунд, а 50 і більше). Такий американо має спалений присмак і гірчить. Крім цього, він містить шкідливі для організму речовини, смоли і канцерогени. Ознакою неякісно приготовленого напою є пустий смак з яскраво вираженим кислим присмаком. А про надлишок кофеїну в чашці кави яскраво свідчать білі плями на поверхні креми. Якщо час екстракції кави складе 30-35 секунд, вийде не американо, а класичний італійський напій – еспрессо лунго („довгий еспрессо”).

Головна