Кава

Кава - напій, що його виготовляють зі смажених плодів (бобів) кавового дерева. Стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Споживання кави вже давно набуло ознак окремої культури, оспіваної митцями різних епох. Містить у своєму складі кофеїн. Пити каву перетворилося на ритуал, й на початку XIX століття з’ явилися перші „кавові зібрання”, які незабаром стали культурними салонами. Люди насолоджувалися кавою та жваво обговорювали мистецтво, літературу, філософію, музику та живопис. Так зародилася нова точка контакту, нова можливість для порівняння, стимул невимушено балакати та обмірковувати новий шлях до соціалізації суспільства.

Кава належить до сімейства маренових. Прорастає у тропічній кліматичній зоні та досягає від 3 до 12 метрів висоти. Віддає перевагу температурі між 15 та 25 С? та вологості, полюбляє горбисту місцевість при розташуванні між 600 та 1000 метрами, що збагачена азотними речовинами, калієм та фосфором, особливо вулканічного походження. Крім кави ліберіка, яка використовується для створення гібридів та прищеплювання, є ще 2 види кави, що застосовуються для приготування напої: арабіка , робуста
Вже довгі роки вчені сперечаються щодо факту, як впливає кава на наш організм. Хтось голосно кричить о згубності пристрасті до цього напою, погрожуючи його прихильникам всілякими недугами, хтось, навпаки, намагається довести, що в помірній кількості кава діє досить позитивно на організм людини. Отже, сьогодні стало відомо, що кава, яку так полюбляють багато з нас, без жодного сумніву дуже корисна для людей. Проаналізувавши вплив на організм людини великої кількості продуктів харчування (у тому числі різних овочів, фруктів, горіхів), фахівці встановили, що користь від них значно менше, ніж від пари чашок кави. Антиоксиданти, що містяться у цьому напої, спроможні з успіхом протистояти розвитку у людини таких захворювань, як рак та діабет, які діють проти выльних радикалів, руйнуючих структуру клітин. Цікаво відмітити, що кава з та без кофеїну однаково корисна.