Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Чай <

Чай в Індії почали вирощувати відносно недавно - у другій половині 19 століття. Однак в передгір'ях Гімалаїв на півночі і північному сході країни чайні дерева росли і до приходу англійців. Багато століть чай там не культивувався, а тільки збирався з дикорослих дерев. Існує легенда, як якісь англійські торговці вкрали в Китаї кілька кущів чаю і посадили їх в рівнинній частині Індії, до того часу захопленої і колонізованої Англією. З тих кількох кущиків і пішло вирощування чаю в Індії і Цейлоні. Було це в 30-і роки 19 століття. Після першого успішного досвіду в 1863 році Східно-Індійська компанія завезла в Індію велику партію паростків, та через 10 років наполегливої ​​праці чайні плантації дали перший урожай. Успіх породив відразу кілька компаній, багато з яких до цих пір продають чай і відомі у всьому світі.

Високосортовой чай в Індії росте на схилах гір, які бувають дуже крутими (до 70 градусів). Плантації розплоджу на терасах, які кільцями оперізують схили гір. Збирають чай виключно жінки і тільки вручну. Відбувається це, як правило, на світанку. Виробники намагаються виготовляти чай найвищого гатунку, тобто листової скручений чай, без ламаних листків. В Індії існують три основні області виростання високосортного чаю: Даржілінг, Нілгірі і Ассам. На сьогоднішній день Індія є другим виробником якісного червоного чаю і першим - середніх і низькосортних «масових» чаїв класу СТС, але досить велика частина цього «простого» чаю залишається в країні - індуси дуже люблять пити чай. Зовсім інша справа - Шрі-Ланка (Цейлон). Хоча ці країни - близькі сусіди, але місцеві жителі практично не п'ють чай, і весь цейлонський урожай відправляється на експорт. Поділ чаю на південноіндійському і североіндійскіх існує до цих пір, і останнім часом стає виразніше. Це стосується «чистих», некупажірованних чаїв. Однак ці критерії прийнято застосовувати і до звичайних чаїв або їх купажі в межах одного регіону. Цейлонський чай теж можна віднести до «індійському». Цей острів, близько розташований до Індії, виробляє стільки ж чаю як і материкові плантації, а то й більше. Вирощувати чай на Цейлоні почали випадково. До 60-х років 19 століття на Цейлоні малися лише кавові плантації, але через раптову хворобу більшість кавових дерев загинуло, і настала ера чаю. У 1867 році була закладена перша чайна плантація на Цейлоні. А в 1890 році на Цейлоні виявився сер Томас Ліптон, який заснував власні чайні плантації і заводи з його переробки, орієнтовані на потреби англійських споживачів. Чай на Цейлоні ділиться на три основних види: високогірний (1200 метрів і вище над рівнем моря), середньовисотний (600-1200 м) і низькогірний (до 600 м). Частка високогірного якісного чаю порівняно невелика, це вишукані сорти з плантації Нувара Елья. Хороший чай отримують і з двох інших плантацій: Дімбула і Уви.

Нувара-Елія - ​​самий високогірний чаеводческій регіон в світі. Знаходиться він на висоті 2400-2800 метрів над рівнем моря. Чай збирають цілий рік, але кращі врожаї в січні-березні. Чай в цьому регіоні прийнято збирати на світанку - саме в цей час лист зберігає свою свіжість і потім виявляє її в завареному напої. Іноді чай з Нувара-Елії називають «шампанським чаю», так само, як і деякі чаї провінції Даржілінг в північній Індії. Цей чай дає настій золотистого кольору, тонкий і вишуканий аромат, злегка терпкий смак. Регіон Ува лежить в південно-східній частині Шрі-Ланки в горах, на схилах яких розташовані плантації, вирощують чудовий чай. Відмінною особливістю чаю з жаль є золотисто-червонуватий відтінок настою, чудовий аромат і прекрасний повний смак. Регіон Дімбула розташований на висоті 2000 метрів над рівнем моря. Велика частина чайних плантацій розплоджена на південно-східних гірських схилах. Кращий чай виходить в січні-березні, коли стоїть суха і холодна (для цих широт) погода. У цей час аромат чайного листа найбільш повний. Головне достоїнство тутешнього чаю - аромат з ледве помітними лимонними нотами. Смак чаю повний, з невеликою терпкістю, настій світлий, червонуватого кольору.

Нілгірі - один з найбільших чайних регіонів Індії, розташований на півдні країни біля підніжжя Блакитних гір. Передгір'я з плантаціями чаю починаються досить високо (1500-1800 метрів). Вони оточені сніговими вершинами гір і буйно зростаючими джунглями. Вже в 1840 році тут були посаджені перші чайні саджанці, які завдяки хорошим для них кліматичних умов чудово прижилися і були покладені в основу майбутніх плантацій. Нілгірі займає втричі місце в Індії за обсягом виробництва червоного чаю. Пов'язано це з особливостями клімату - часті мусонні дощі, висока середньорічна температура дозволяють рости чаю весь рік. Збирають чай в Нілгірі два рази в році: навесні (квітень-травень) і восени (вересень-грудень). Кращим вважається весняний збір. Чай з Нілгірі дає яскравий настій, м'який смак і свіжий лимонний аромат. Він погано переносить зберігання, тому краще пити свіжозібраний чай.

Головним чайним регіоном Індії є Ассам, в якому виробляється більше половини всього індійського чаю. Тут є високогірні плантації, вирощують елітний, «чистий» чай, є й прості рівнинні, чай з яких входить у безліч блендів (купажів). Ассам граничить з Китаєм, Бутаном, Бірмою і Бангладеш. Він знаходиться в одному з найкрасивіших місць світу і за всіма параметрами є одним з кращих місць для вирощування червоного чаю. Умовно Ассам ділиться на Верхній (Північний) і Нижній. Основні елітні «чисті» сорти чаю виробляють у Верхньому Ассамі. Тутешні кліматичні умови і особливо кількість опадів створюють парниковий ефект, який благотворно впливає на якість чайного листа. Перші весняні збори дають чай середньої якості, основний збір чаю йде в липні-вересні. Найчисленніші плантації Ассама - рівнинні. Тут виробляється основний, масовий чай сорту СТС (середньо і мелколістової). Чай з Ассама володіє значною міцністю, темний настоєм, густим і повним ароматом і терпким смаком.