Кава по-східному

Кава по-східному готується з дуже дрібно, майже в порошок мелених кавових зерен. Це потрібно по-перше, щоб у напої утворилася густа піна, а по-друге, щоб виключити скрипіння гущі на зубах. Оскільки мелена кава швидко втрачає свої якості (запах, смак, ефірні масла), краще молоти її самостійно безпосередньо перед приготуванням напою. При приготуванні кави методом „по-східному”, його ні в якому разі не потрібно кип′ятити. Кип’ячену каву пити не можна. Тому її готують на маленькому вогні, а ще краще, на гарячому піску, який прогріє каву до потрібної температури, але не дасть їй закипіти. Для приготування кави на піску існують спеціальні пристрої. В домашніх умовах можна використати глибоку сковорідку (краще-чавунну), в яку насипають або чистий пісок, або пісок, змішаний з сіллю. Сковорідка з піском ставиться на вогонь, а турка (джезва) заривається в пісок, де вона повільно нагрівається.
Приготування кави по-східному
Свіжопідсмажені зерна кави дрібно перемелюємо. Засипаємо в ібрік одну ложечку цукру (з розрахунку - на одну чашку кави) і заливаємо його водою (3/4 частини). Коли вода закипає, засипаємо мелену каву (1-1,5 ложечок на чашку). Помішуємо і підігріваємо, поки не підніметься піна. Після цього заливаємо частину води, що залишилася, і знову підігріваємо до появи піни, але не доводимо до кипіння.
Каву по-східному розливають в маленькі кавові чашки просто за столом, не проціджуючи, з гущею. Окремо подають холодну воду. Іноді в чашку додають декілька крапель води, щоб гуща швидше осіла. Каву по-східному прийнято пити невеликими ковтками і запивати холодною кип’яченою водою. Перш ніж почати пити каву, араби зазвичай випивають трохи води.
Існує ще один, особливий варіант подачі кави по-східному, так званий каво-комплект. В нього входить турка, чашка, блюдечко і ложка. Все подається на невеликому окремому підносі. Склянка води ставиться справа від чашки, а цукорниця – зліва.
Каву по-східному можна подавати і дещо по-іншому. Спочатку ложкою знімають піну, потім розливають каву в чашки і кладуть піну зверху. За етикетом таку каву подають гостю в чашці, а зліва ставиться склянка з холодною водою.