Підготовка колабасу до використання

Перед першим використанням (або після довгого зберігання) необхідно підготувати калабас до питя мате(«оживити» калабас). Для цього необхідно засипати його на 3/4 сухим мате, залити гарячою водою і залишити так на добу. Не варто залишати калабас завареним на більший час - заварка може запліснявіти і калабас доведеться викинути. Після того, як через добу настій виливається, береться чайна ложка, якою вискребивают білі гарбузові волокна всередині калабаса. Це слід робити акуратно, тому що розм'як за добу калабас легко пошкодити - вишкребти до дірки. Якщо корочку відшкребли як слід, колір стінок стає трохи темніше а на дотик більш шорсткими. Цю процедуру роблять для того, щоб пори стінок калабаса закупорилися і наситилися солями, що містяться в мате. Після цього калабас добре просушують і він готовий до застосування.