Еспрессо

Еспрессо (espresso) – особливий спосіб приготування кави, який появився в кінці минулого століття. Батьківщина еспрессо – Італія.
Слово „еспрессо” означає „швидко приготовлений для Вас”, можна буквально перевести як „швидкий” або „спресований”, „приготовлений під тиском”.
Еспрессо – кавовий напій, приготовлений з допомогою спеціального пристрою під назвою еспрессо кавоварка, або кавомашина. Справжній еспрессо – це напій, приготовлений з води і 7-14 грам меленої кави, в кількості 25-35 мілілітрів під тиском в 9 бар, при температурі 88-96°C з часом екстракції 20-30 секунд. Демітассе наповнюється на 2/3 об′єму.

Високий тиск води дозволяє екстрагувати велику кількість кавової субстанції. Не дивлячись на сильний аромат і повний смак, еспрессо містить в 2-3 рази менше кофеїну, ніж порція чаю, кави по-східному або розчинної кави.
Щоб оцінити повноту аромату і смаку, каву еспрессо треба пити зразу після приготування.
Подають еспрессо в товстостінних прогрітих чашках – демітас, чи демітассе. Спеціаліст по приготуванню еспрессо, кавовий бармен, називається бариста.
Американо – кава еспрессо, додатково розбавлена водою. Свою назву напій отримав завдяки величезній популярності в Америці і серед американців. Існує версія, що „американо” – зневажлива назва „не справжнього” еспрессо, придумана італійцями, щоб підкреслити поганий смак американців в сфері кави.