Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Еспрессо

Еспрессо (espresso) – особливий спосіб приготування кави, який появився в кінці минулого століття. Батьківщина еспрессо – Італія. 

Слово „еспрессо” означає „швидко приготовлений для Вас”, можна буквально перевести як „швидкий” або „спресований”, „приготовлений під тиском”. 

Еспрессо – кавовий напій, приготовлений з допомогою спеціального пристрою під назвою еспрессо кавоварка, або кавомашина. Справжній еспрессо – це напій, приготовлений з води і 7-14 грам меленої кави, в кількості 25-35 мілілітрів під тиском в 9 бар, при температурі 88-96°C з часом екстракції 20-30 секунд. Демітассе наповнюється на 2/3 об′єму.

Високий тиск води дозволяє екстрагувати велику кількість кавової субстанції. Не дивлячись на сильний аромат і повний смак, еспрессо містить в 2-3 рази менше кофеїну, ніж порція чаю, кави по-східному або розчинної кави. 

 Щоб оцінити повноту аромату і смаку, каву еспрессо треба пити зразу після приготування. 

Подають еспрессо в товстостінних прогрітих чашках – демітас, чи демітассе. Спеціаліст по приготуванню еспрессо, кавовий бармен, називається бариста.

Американо – кава еспрессо, додатково розбавлена водою. Свою назву напій отримав завдяки величезній популярності в Америці і серед американців. Існує версія, що „американо” – зневажлива назва „не справжнього” еспрессо, придумана італійцями, щоб підкреслити поганий смак американців в сфері кави.