Рістретто

Рістретто – найміцніша із всіх видів кава. Готується при тій же закладці кави на порцію (7-11 грам) як і еспрессо, але з меншою кількістю води. В італії рістретто вважається найбільш справжньою із всіх видів кави, а людина яка його замовляє, користується незмінною увагою бариста.
Це напій для тих, хто любить гарячіше. «Ристретто» означає «стислий». Відповідно, його смак ще насиченіший, ніж смак еспрессо. Ристретто сподобається тим, хто любить дуже міцну каву. За класичним рецептом для його приготування води береться в два рази менше. Здавалося б, у такій порції напою кількість кофеїну перевищує всі допустимі межі, проте це не так - в ристретто кофеїну навіть менше, ніж в еспрессо. Пояснюється це просто: при варінні в ристретто спочатку потрапляють кавові масла, а кофеїн починає виділятися пізніше. Бариста рекомендують перед тим, як спробувати ристретто, зробити кілька ковтків чистої води - це очистить смакові рецептори і дозволить відчути всю повноту смаку. До речі, додавати цукор в ристретто вважається поганим тоном.

У рістретто існує багато визначень і всі вони вірні. Це і подвійний еспрессо (по міцності, а не по об′єму), і напівеспрессо, якщо брати до уваги об’єм. Рістретто називають токож Corto (корто), Literally (лайтіреллі), Shrunk (шранк), Short (шот). Дуже поширена помилкова думка, що рістретто містить дуже багато кофеїну, що насправді не відповідає істині. Дійсно, протягом перших 15 секунд екстракції кави, в рістретто потрапляють тільки кавові ефірні масла, які дають насичений смак і аромат кави, а сам кофеїн починає активно виділятися пізніше. А оскільки час екстракції рістретто менший, ніж, наприклад, у еспрессо, то і вміст кофеїну в ньому нижчий ніж в порції еспрессо.
Величезне поширення рістретто отримала в Італії, де заслужено рахується „найбільш італійською” кавою. Саме слово „рістретто” перекладається з італійської як „міцна, густа”. Ця кава миттєво дарує потужний заряд бадьорості. Одна порція цього ароматного напою займає майже половину стандартної чашки еспрессо. Вона розрахована на 1-2 ковтки, тому п′ють рістретто зазвичай, не відходячи від барної стійки. Додавати в рістретто цукор вважається поганим смаком, оскільки він вбиває справжній смак напою.