Різновиди чаю

Більшості з нас так просто заблукати в різноманітті сортів чаю ! Спробуємо розібратися в його класифікації, вона не така складна, як здається на перший погляд. Чаї буває розсипний, пресованими або екстраговані. Перші (їх ще називають байховий) найбільш популярні. Набагато менше поширені пресований чай , які представляють собою пігулки або плитки з чаїнок різної якості. Екстраговані чаї стали використовуватися тільки в недавній час, ще вони відомі як швидкорозчинні. Найбільш знаменитий чорний чай. Розрізняють такі його види: листовий, гранульований, порошковий і пресований. Порошковий чай - це звичні пакетики, напій з них міцний і має насичений смак, але аромат у нього практично відсутня. Це ж можна сказати про гранульованому чаї. Байховий чай повинен бути чорним або темно-коричневим. Якщо заварка має сіруватий відтінок, то це може свідчити про те, що вона зіпсувалася. Якісний листовий чай має чаїнки з блискучим відливом, сторонні домішки в ньому відсутні. Чорний чай необхідно заварювати дуже гарячою водою, від 90 до 100єС, і наполягати 7 хвилин. Готовий напій має широку палітру колірних відтінків і ароматів, смак його теж дуже різноманітний. Самі якісні сорти виростають в Індії. Також відомий чай тоффі , який крім самого чаю містить шоколад, що надає напою особливий аромат і смак.
Зелений неферментований чай , який отримує з кожним днем ??все велику популярність, також може бути байховий, пресованим і швидкорозчинним. Він проводиться з того ж чайного листа, що й чорний, але відрізняється технологією приготування, яка дозволяє зберегти корисні властивості і вітаміни. Свіжозібрані листя трохи підв'ялюють, сушать і скручують різними способами. Зелені чаї можуть бути слабоскрученнимі і мати вигляд трави, сільноскрученнимі по поперечної осі - у вигляді кульок, сільноскрученнимі по поздовжній осі - у вигляді паличок. Від ступеня скрученості чаїнок залежить ступінь екстрактивності чаю . Заварюють його гарячою водою, від 60 до 90єС, готовий напій має світлий чи темний зеленуватий відтінок. Найбільш якісні його сорти вирощуються в Японії і в Китаї. Також відомий напій СОУ-СЕП , чаїнки якого просякнуті екстрактом однойменного фрукта. Червоний чай - оолонг - це полуферментірованний чай , який займає проміжне місце між зеленим і чорним. Він може бути тільки листової, з великими чаїнки, які можуть бути від коричневого до червоно-бурого кольору. Якщо оолонг мало ферментувати, на 20-30%, то його потрібно заварювати аналогічно зеленим чаїв . Якщо ж ступінь ферментирование досягає 30-50%, заварювати його необхідно так, як чорний. Готовий чай має сильний аромат і своєрідний пряний присмак, а колір його може бути від блідого до темно-червоного. Самі якісні сорти оолонгов виробляють Китай і Тайвань.
Крім цього існують жовтий і синій чаї , які також є оолонги . Жовтий чай ферментована на 10-20%, заварюється так само, як і зелений, і має блідий ненасичений колір, але аромат його сильно зміцнився. Сині чаї заварюються аналогічно чорним, мають яскравий насичений колір, виражені смак і аромат.

Трав'яні чаї мають цілющий ефект. Вони можуть бути з додаванням ягід, квітів або листя чорної смородини, малини, шипшини, глоду і ромашки. При вживанні таких чаїв не варто забувати про те, що потрібно знати міру, оскільки вони все ж є лікувальними. Приємного Вам чаювання!