Бомбілья

Бомбілья (від ісп. Bombilla, в Аргентині - «бомбіжья») - трубочка, через яку з калабаса п'ється мате. Як і калабас, бомбілья - стародавній винахід індіанців гуарані. Спочатку для пиття мате використовувався стебло рослини такуапі, до якого пізніше прикріпили фільтр-сіточку з скручених волокон рослин - для запобігання попаданню в рот частинок мате. Така будова (трубочка з фільтром у підстави) бомбілья зберегла і в наші дні, відрізняючись хіба що фільтром і довжиною. Еволюція бомбільї від простого стебла очерету до сучасної відбувалася протягом довгих століть. Існували, наприклад, бомбільї з кістки з фільтрами з перекручених листя кукурудзи і бомбільї, відлиті зі срібла з золотим мундштуком, інкрустовані дорогоцінними каменями в XVIII столітті.

В даний час поширеними є металеві бомбільї, зроблені з нейзильберу (сплав, зовні схожий на срібло), нержавіючої сталі, алюмінію або жерсті. Мінусом такої бомбільї є те, що вона часто дає металевий присмак при питті і часто обпікає губи при заварюванні мате окропом. Однак те, що металеві бамбільі практично всі розбірні - полегшує їх чищення, а маленькі дірочки в фільтрі, на відміну від очеретяних бомбільї, не забиваються заваркою. Також часто використовують класичні бамбільі, зроблені з очерету. Очеретяна (бамбукова) бомбілья не обпікає губи, і, як відзначають експерти, виглядає з калабас набагато гармонійніше, ніж металева. Вона дешевше і не дає присмаку при питті мате. Однак очеретяна бомбілья пропускає найдрібніші частинки мате і іноді ними забивається і її термін служби обмежений (через рік-півтора починає тріскатися). Сучасна бомбілья складається з наконечника, горловини і фільтра. Горловина бомбільї, може бути прямою і вигнутою. Вигнута горловина була придумана не так давно - щоб можна було пити мате лежачи. Що стосується фільтра, існує два основних його види: сплющений і кулястий.
Довжина бомбільї має тенденцію збільшуватися від півдня до півночі. Південно-аргентинська бомбілья приблизно 25 см в довжину, буває і прямою і вигнутою, з різними типами фільтру. Існують також вигнуті дитячі бомбільї довжиною до 15 см. У Бразилії використовуються бомбільї завдовжки близько 30 см, прямі, округло-сплющені. В Уругваї раніше використовувалися бомбільї середнього розміру, проте останнім часом набула поширення бразильська бомбілья. Для того, щоб бомбілья не засмічувалася, її необхідно підтримувати в чистоті. Після матепітія її потрібно споліскувати водою, а час від часу - ретельно чистити. Для чищення її можна прокип'ятити протягом десяти хвилин в розчині соди або помістити у відкритий вогонь. Також для чищення бомбільї іноді використовують спеціальний гнучкий йоржик, зроблений з дроту і з щетиною на кінці. Якщо бомбілья не розбірний, йоржик потрібно вставляти тільки через наконечник, не через підставу. Фільтри в розбірних бомбільї зручно чистити, проте вони вельми крихкі.