Англійський спосіб заварювання чаю

Англійці – одна з націй, що найбільше вживає чай у світі.
Англійці п'ють чорний чай. Культ чаю панує майже в кожній англійській сім'ї, і до цих пір чаювання складає одну з характернейших національних традицій англійців. От чому з повним правом можна говорити про англійський спосіб чаювання. Англійці п'ють чай з молоком або із сливками.
Заздалегідь підігрівають сухий чайник. Потім в нього насипають чай з розрахунку 1 чайна ложка на чашку води плюс 1 чайна ложка «на чайник». Чайник негайно ж заливають кип'ятком (двічі) і Настоюють 5 хвилин. Поки чай настоюється, в сильно розігріті горнятка розливають зігріте (але не кип'ячене) молоко – по 2-3 столових ложки (на смак) і потім в молоко наливають чай.
Слід підкреслити, що англійці строго дотримуються правила наливати чай в молоко, а у жодному випадку не навпаки. Відмічено, що доливання молока в чай псує аромат і смак напою, і тому подібна помилка розглядається як неуцтво.
Англійці п'ють чай в строго визначений час: вранці за сніданком, під час ланчу (13.00) і в «Файф о'клок», тобто в полудень (17.00). Хоча англійці п'ють виключно міцний чай, вони при цьому вживають досить незначну кількість води: по-перше, тому що випивають одноразово не більше 2 чашок, а по-друге, тому що і це кількість рідини на 20-30 % складається з молока.