Класичний мате
1. Засипати заварку мате в калабас на 2/3 його об'єму.
2. Прикрити отвір калабаса долонею і кілька разів добре струснути (щоб великі частини листя перемістилися в нижню частину калабаса, запобігаючи потрапляння в бомбилью більш дрібних шматочків).
3. Нахилити калабас таким чином, щоб мате зсипався до однієї з стінок. У утворилася в іншої стінки порожнечу вставити бомбилью (її не виймають і не помішують заварку в процесі матепітія) і повернути посудину в рівне положення.
4. Залити по бомбільї небагато гарячої води (до 50-60 ° С) і дати їй вбратися. Після цього калабас повністю наповнити гарячою водою (70-80 ° С) і дати настоятися кілька хвилин.
5. Пийте мате через бомбилью, доливаючи воду по необхідності. Кількість заварок до втрати смаку, звичайно це 6-7 разів.