Рістретто

Рістретто (ristretto), як і еспрессо і європейський варіант американо готується в кавомашині під тим же тиском 9 Бар. Для його приготування потрібен менший об′єм води, ніж для будь-якого іншого кавового напою (15-20мл), кавова закладка складає 7 г, а час проливу-15-20 секунд. Для приготування рістретто зерна мелять майже як для приготування в турці (джезві). Помол повинен бути дуже дрібним, але не ”в порох”, щоб не забити фільтр. Забитий фільтр може збільшити час екстракції, що приведе до спотворення смаку і аромату самої кави. Багато сучасних кавомашин підтримують функцію (SBS, ЕPS), що дозволяє регулювати міцність кави практично під час її приготування і перетворюють класичний еспрессо в міцний рістретто чи м′який американо одним порухом руки.
Рістретто прийнято подавати в спеціальній мініатюрній чашці без ручок або в чашці для еспрессо, разом зі склянкою холодної питтєвої води. Перед першим ковтком рістретто знавець обов”язково зробить декілька ковтків води. Це очищує смакові рецептори і попереджає обезводнення організму. Вживання води перед кожним ковтком кави дозволяє насолоджуватися кожним ковтком як новим. Такий спосіб вживання рістретто має всього один недолік – гаряча кава в сполучені з холодною водою погано впливає на зубну емаль, хоча більшість італійців над тим не задумуються, і судячи по їхніх білосніжних усмішках, не такий страшний чорт, як його малюють.