Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Каркаде

Каркаде

Каркаде - яскраво-червоний напій з пелюсток гибискуса (суданської троянди), національний єгипетський освіжаючий напій, північно-африканський чай, популярний у багатьох країнах світу. У нього багато імен: ямайський квітка (flor de Jamaica) - в Латинській Америці і особливо в Мексиці, saril - в Панамі, чай Кужарат (Chai Kujarat) - в Іраку, біссап або Вонг (bissap, wonjo) - у Західній Африці, Сорель (sorrel) - на Ямайці і Тринідад і Тобаго, червоний Сорель (red sorrel) - на Карибах. Каркаде можна пити гарячим або холодним, висушені пелюстки суданської троянди доступні і дешеві, мають малу вагу і невибагливі в зберіганні. Напій з гибискуса злегка тонізує, добре освіжає у спеку і нормалізує тиск в залежності від температури чаю. Каркаде сьогодні п'ють не тільки в північній Африці, але і у всьому світі, особливо там, де жарко.

Каркаде роблять з висушених пелюсток гибискуса (суданської троянди). Це рослина з сімейства мальвових нараховує близько 150 видів, поширене в тропічному поясі і вирощується в Єгипті, Судані, Китаї, Індії, Шрі-Ланці, Яві, Тайланді і в Мексиці. Hibiscus sabdariffa - високий кущ, найближчий родич китайської троянди з квітками 7-10 см в діаметрі. В їжу використовуються майже всі частини рослини, крім коренів. У чай йдуть пелюстки і чашечки квітів, в салати або на гарнір - свіжі пагони та стебла, а в суп - насіння. Відвар пелюсток, тобто те, що ми звикли називати «чаєм каркаде», може бути випита відразу ж гарячим, охолоджені або холодним, з чашечок квіток разом з пелюстками можна приготувати компот, желе, соус і навіть засолити або замаринувати взапас. Пелюстки гибискуса були знайдені археологами в гробницях фараонів і знатних єгиптян, які наділяли каркаде особливими властивостями і здатністю відновлювати життєві сили. Зрозуміло, крім сакрального значення каркаде завжди був відмінним жаждоутоляющее напоєм і джерелом вітамінів. До цих пір чай каркаде в Єгипті та Судані використовують на важливі події, наприклад, на весіллі молодим подають стаканчик каркаде. У Західній і Центральній Африці цей напій також популярний, але під іншими іменами. Біссап вважається національним напоєм сенегальців, але у сусідів в Гамбії він же зветься wanjo, у нігерійців - tsobo і у малійців - zobo.

У Західній Африці каркаде заварюють не як чай, а трохи інакше - просто довго (до доби) наполягають у холодній воді з імбиром і листям м'яти. П'ють теж холодним. На Карибах в каркаде додають шматочки свіжих фруктів і подають напій в різдвяний тиждень. В Азії гібіскус теж завжди вважався особливим рослиною, і напій каркаде там теж має безліч імен. Наприклад, в Таїланді і Малайзії каркаде - це roselle. Тайці вірять, що в суміші з китайським чаєм каркаде здатний виводити холестерин (1/5 китайського чаю та 4/5 каркаде). При цьому азіати п'ють підсолоджений напій. У Малайзії квітки гибискуса вважаються національним символом і означають п'ять принципів ісламу. У Європі каркаде довго не міг прижитися, не витримуючи конкуренції з кавою і чаєм. Але починаючи з 17 століття, інтерес європейців до найдавнішого напою виріс, і зараз на всьому Середземномор'ї та Скандинавії влітку краще пити холодний каркаде з лимонним або іншим цитрусовим соком.

Каркаде буде надзвичайно цікавий тим, у кого серцево-судинні неполадки. У пелюстках гибискуса містяться речовини червоного кольору - антоціани, володіють P-вітамінною активністю і відмінно зміцнюють стінки судин і капілярів. Судини робляться менш ламким, гнучкими, стійкими до склеротичних поразок і до перепадів артеріального тиску. У цьому і полягає основний ефект нормалізації тиску. Крім того каркаде містить антиоксиданти, флавоноїди (квертицин), цілий букет вітамінів і органічних кислот, лимонну кислоту, має жарознижувальну, сечогінну, глистогінним, спазмолітичну властивостями. Напій не містить щавлевої кислоти і безпечний для людей з хворобами нирок. Каркаде слід пити з обережністю хворим гастритом і виразковою хворобою через підвищення кислотності шлункового соку. Є думка, що в гарячому вигляді каркаде підвищує артеріальний тиск, а в холодному - знижує. Але враховуючи, що будь-який напій діє на всіх по-різному, не слід використовувати ці властивості без випробування. Сучасні вчені сходяться до думки, що каркаде швидше знижує тиск, чим підвищує. Особливо добре помітний позитивний ефект у гіпертоніків при регулярному помірному вживанні напою. Корисні речовини містяться не тільки в пелюстках гибискуса, але і в чашечках, які містять до 9,5% білків з 13 амінокислотами, з яких 6 незамінні. Крім цього в чашечках міститься багато пектину. Він може виводити токсини й важкі метали. Чай з каркаде - це перше, що спадає на думку після покупки пелюсток гібіскуса. З нього і варто почати знайомство з цим продуктом. Заварювати пелюстки можна, як звичайний чай - у фарфоровому або скляному чайнику. Постарайтеся виключити металевий посуд (наприклад, ложки та ситечко) - каркаде дуже сильно окислюється при зіткненні з металом і міняє колір на сіруватий. Разом із втратою кольору «згорає» і частина корисних речовин. Воду для заварювання слід підібрати саму м'яку. У жорсткій воді напій не розкриє свого смаку, може здатися прісним, позбавленим смаку і навіть придбати зеленуватий відтінок. Особливо це стосується води з підвищеним вмістом солей заліза. Каркаде може використовуватися не тільки як замінник чаю, але і як спеція. Додайте кілька пелюсток при варінні рису - отримаєте незвичайний рожевий або червоний колір і цікавий кислуватий смак, в залежності від кількості. Такий рис вдало підкреслить смак рибних страв і буде відмінно виглядати в холодних салатах.