Лунго

Лунго – одна з різновидностей еспрессо. Готується тим же способом, як і еспрессо, але із збільшеною кількістю води, завдяки більшій тривалості проливу. На смак лунго відрізняється більшою гіркотою, але меншою міцністю, ніж еспрессо. Для приготування лунго більше всього підходить кава із сортів з тонким ароматом і ніжним смаковим букетом. З італійської назва „лунго” перекладається як „довгий”. Цей напій готується з допомогою еспрессо-машини так як і еспрессо, але з набагато більшою кількістю води (зазвичай води в два рази більше), в результаті чого виходить „розтягнутий” еспрессо-лунго. Приготування звичайного еспрессо займає 18-30 секунд, а його об′єм складає 25-30 мілілітрів, тоді як пролив лунго може тривати до хвилини, а його об’єм може складати 50-60 мілілітрів. Каву лунго не варто плутати з американо, який являє собою звичайний еспрессо але з додаванням гарячої води чи при приготуванні іншим способом – гарячу воду в яку вливають еспрессо. При приготуванні лунго вся вода проходить через мелену каву, а об’єм лунго як правило менший, ніж об’єм американо.

Лунго менш міцний, але більш гіркий, через більшу кількість гарячої води, що проходить крізь мелену каву і екстрагує компоненти, які зазвичай не екстрагуються при приготуванні еспрессо. Чим більше води проходить крізь мелену каву, тим більш гіркий смак кави. При використанні мінімуму води виходить більш міцний, багатий напій, відомий під назвою рістретто. При збільшенні чи зменшенні кількості води при приготуванні еспрессо, міняється і смак і структура напою, тому що не всі компоненти смаку і запаху розкриваються в однакових умовах. З цієї причини, рістретто і лунго не будуть містити однакових компонентів. Тому рістретто не є просто в два рази міцнішим звичайного еспрессо, а лунго не просто в два рази слабший за нього. Більше того, хоча еспрессо готується під тиском, смак лунго відрізняється від смаку кави, приготовленої іншими способами, навіть якщо готувати його на тій же меленій каві і з тим же співвідношенням кави і води.