Робуста
Кава робуста (Coffea canephora, Coffea robusta) — вид рослин роду кави.
Робуста, яка була відкрита лише в XIX столітті, росте і плодоносить швидше, ніж Арабіка. Вона є сортом, більш стійким до кліматичних умов, у зв'язку з цим її можна обробляти в нижчих і легше доступних горах. Росте між іншим у Камеруні, Уганді і В'єтнамі. Зерна Робусти мають жовто-зелено-бранзовій колір, як правило менші і більш овальні ніж зерна Арабіки. Її смак більш рішучий, більш гострий. Також більш гіркий і містить більшу кількість кофеїну - від 2% до 4%. У світі є лише кілька видів Робусти. Робуста найкращої якості обробляється в Уганді і Заїрі, прекрасно підходить для використання в капучино.