Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Чай

Улун або бірюзовий чай

Улун (спрощ. кит.: 乌龙; трад. кит.: 烏龍) — традиційний китайський чай, що за ступенем окислення стоїть між зеленим та чорним чаями. Також відомий під назвою Оолонг (помилкова, але поширена транслітерація англійського варіанта назви — Oolong). Оригінальна назва улуну звучить, як Мін Бей Вулонг Ча (Min Bei Wulong Cha), що означає «Чай Чорного Дракона з Півночі Фуцзяню». В Китаї улун також називають «синьо-зеленим» або «блакитним» чаєм. Ступінь окислення улунів коливається від 30 до 70%.

На початку 18 століття ще в Цінської династії на Тайвані почали готувати чаї, але як багато хто вважає, більшість чайних дерев виростали там набагато раніше, але ось культурні сорти цього чудового напою завезли в династію Мін. Сприятливий клімат на цьому острові дозволяє вирощувати дерева навіть взимку, тому в будь-який час року тут жарко і волого. Велике скупчення чайних плантацій розташовано в гірських місцевостях. Сьогодні ми поговоримо про традиційний улунскій зеленому чаї. Його назва походить від річки Улунцзян (Чорний дракон), яка протікає в провінційному містечку Фуцзянь, там і виробляють велику кількість цих сортів. Зелений чай Улун поєднує в собі насиченість червоного чаю і свіжість зеленого. Чай міняє свій смак і аромат після при кожній новій заварці. Найвідоміші улунскій сорти: Дахунпао, Тегуаньінь Ван, Мао Се, Алішань, Женьшень, Тегуаньінь, Дундін, Си Цзі Чунь, Гуй Хуа Улун, Шань Лінь Сі.

Всі улунскій чаї мають щільно скручене листя, прозорість, насиченість і золотисто-червоний колір. Завдяки складній технологічній обробці листя практично зберігають свою цілісність. Улунскій зелений чай тільки при правильній заварці має унікальний, ні з чим не порівнянний молочно-вершковий смак і дуже сильний квітковий аромат. Про його користь ми поговоримо пізніше, а поки рецепт приготування.

У улун міститься більше 400 корисних хімічних елементів. Основні з них: кофеїн, фосфор, залізо, селен, марганець, йод, кальцій, цинк, магній, сполуки поліфенолу, цілий ряд вітамінів D, C, K, E, B3, B6, B1 і B12. Така велика кількість вітамінного комплексу запобігає утворенню тромбофлебіту і зміцнює кровоносні судини. Доведено, що при постійному вживанні улун розщеплюється жир, нормалізуються обмінні процеси і знижується вага. Багато дієтологів рекомендують цей напій при ожирінні і тим, хто контролює свою вагу. Також у ряді досліджень виявлено, що регулярне споживання зеленого чаю знижує ризик утворення онкології і серцево-судинних захворювань, дякуючи антиоксидантам і вітаміну М. Зелений чай Улун — це натуральний продукт, який не має в своєму складі ніяких барвників, замінників смаку та консервантів. У листі чаю міститься фтор, він допомагає поліпшити якість наших зубів, кісток і нігтів. Користь і переваги зеленого чаю підтверджувалася багаторазово. Встановлено, що він бореться з вільними радикалами, перешкоджає розвитку атеросклерозу та гіпертензії. Випиваючи не менше 5 чашок улун в день, зростає ймовірність зниження холестерину. У ньому міститься амінокислота L-theanine, яка надає заспокійливу дію на нервову систему. Як ми бачимо, від Улана суцільна користь. Але не потрібно їм зловживати, особливо вагітним, годуючим жінкам, літнім людям і тим, хто страждає безсонням, тому у ньому присутній кофеїн.