Головна | Реєстрація | Вхід
Чай, кава, мате
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 52
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2025  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту

Чай

Відповідно до словника, чай - напій, настояний на листі чайного куща.Ми запозичила це слово з Китаю. Саме так було записано зі слуху китайське «ча» (молодий листочок).Купці навчилися слову "чай" у північнокитайської торговців, з якими вели торгівлю. А ось англійці і голландці везли чай морем з Південно-східного Китаю і Японії, де його назва звучала як «тьа». Тому в Європі чай став відомий як tea [ті].

       Регулярне вживання чаю дуже корисно для здоров'я. Хімічний склад чайного листя надзвичайно складний і містить близько трьохсот компонентів. У нього входять майже всі вітаміни, а також танін, кофеїн, ефірні масла. Свіжозірваних лист містить у декілька разів більше вітаміну С, ніж цитрусові. Відвар чайного листя по поживності наближається до бобових культур. В цьому відношенні особливо корисний неферментований зелений чай.

За твердженням стародавніх китайських мудреців, напій «видаляє всі недуги». Незважаючи на деяке перебільшення, дана точка зору має реальну основу. Міцний чайний настій стимулює роботу печінки і селезінки, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, при щоденному вживанні активізує роботу вищої нервової системи, корисний для мозку. Він також є ефективним регулятором температури тіла, тому в жарку пору року рекомендується замінювати воду зеленим чаєм.Настій чайного листя - сильнодіючий засіб, тому вживати його необхідно помірно. Надмірні дози кофеїну провокують розвиток деяких захворювань. Занадто велика кількість напою викликає безсоння, збудження головного мозку і прискорене серцебиття. Підвищується також навантаження на нирки.

За розміром і зовнішнім виглядом листя сухий чай розділяють на декілька груп. Готовий продукт просівають і виділяють такі групи: «Blatt Teа» - великі, ціле листя чаю. Дрібні або роздроблені листя називають «Broken Teа» - «чайна крихта». Для фасовки в пакетики підходить відсів, «Fannings», дрібні шматочки листя, а також «Dust» - пил, найдрібніші частини чайного листа.

Смак і аромат напою залежать від того, наскільки дозріли листя, в яку пору року зібрали урожай, де росте кущ. Для виготовлення елітних сортів чаю використовують тільки бутон і два найближчих до нього листочка. Нижнє листя - з третього по восьмий - підходять для отримання низькосортних видів. Інші частини рослини у виробництво чаю не поступають. З 100 кілограмів свіжого листя виходить близько 24 кілограмів готового, сухого продукту. 500 різноманітних сортів чаю можна виготовити з листя одних і тих же кущів, міняючи технологію проізводства.Черний чай виходить, якщо листя пройшли повний цикл обробки. Якщо процес ферментації обірвати на середині, вийде червоний чай. Він поєднує властивості чорного і зеленого. Для виготовлення зеленого чаю традиційний спосіб обробки декілька змінюють. Свіжозірвані чайне листя злегка підсушують на відкритому повітрі, а потім пропарюють в духовці або на відкритому вогні. Листя зеленого чаю взагалі не ферментують, тому в їх настої зберігається більше корисних речовин, ніж при інших способах обробки. Після сушіння листочки скручують різними способами. Деякі з них дуже складні. Наприклад, чаїнкам можуть надати вигляду розпустилася хризантеми або форму, що нагадує вигин брів китайського актора.

Головна