Чай

Відповідно до словника, чай - напій, настояний на листі чайного куща.Ми запозичила це слово з Китаю. Саме так було записано зі слуху китайське «ча» (молодий листочок).Купці навчилися слову "чай" у північнокитайської торговців, з якими вели торгівлю. А ось англійці і голландці везли чай морем з Південно-східного Китаю і Японії, де його назва звучала як «тьа». Тому в Європі чай став відомий як tea [ті].

За твердженням стародавніх китайських мудреців, напій «видаляє всі недуги». Незважаючи на деяке перебільшення, дана точка зору має реальну основу. Міцний чайний настій стимулює роботу печінки і селезінки, сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові, при щоденному вживанні активізує роботу вищої нервової системи, корисний для мозку. Він також є ефективним регулятором температури тіла, тому в жарку пору року рекомендується замінювати воду зеленим чаєм.Настій чайного листя - сильнодіючий засіб, тому вживати його необхідно помірно. Надмірні дози кофеїну провокують розвиток деяких захворювань. Занадто велика кількість напою викликає безсоння, збудження головного мозку і прискорене серцебиття. Підвищується також навантаження на нирки.

За розміром і зовнішнім виглядом листя сухий чай розділяють на декілька груп. Готовий продукт просівають і виділяють такі групи: «Blatt Teа» - великі, ціле листя чаю. Дрібні або роздроблені листя називають «Broken Teа» - «чайна крихта». Для фасовки в пакетики підходить відсів, «Fannings», дрібні шматочки листя, а також «Dust» - пил, найдрібніші частини чайного листа.
Смак і аромат напою залежать від того, наскільки дозріли листя, в яку пору року зібрали урожай, де росте кущ. Для виготовлення елітних сортів чаю використовують тільки бутон і два найближчих до нього листочка. Нижнє листя - з третього по восьмий - підходять для отримання низькосортних видів. Інші частини рослини у виробництво чаю не поступають. З 100 кілограмів свіжого листя виходить близько 24 кілограмів готового, сухого продукту. 500 різноманітних сортів чаю можна виготовити з листя одних і тих же кущів, міняючи технологію проізводства.Черний чай виходить, якщо листя пройшли повний цикл обробки. Якщо процес ферментації обірвати на середині, вийде червоний чай. Він поєднує властивості чорного і зеленого. Для виготовлення зеленого чаю традиційний спосіб обробки декілька змінюють. Свіжозірвані чайне листя злегка підсушують на відкритому повітрі, а потім пропарюють в духовці або на відкритому вогні. Листя зеленого чаю взагалі не ферментують, тому в їх настої зберігається більше корисних речовин, ніж при інших способах обробки. Після сушіння листочки скручують різними способами. Деякі з них дуже складні. Наприклад, чаїнкам можуть надати вигляду розпустилася хризантеми або форму, що нагадує вигин брів китайського актора.
Головна